Terugblik  Het Ondernemers Festival 2023

Op 14 maart 2023 werd de eerste editie van Het Ondernemers Festival in de Dutch Innovation Factory georganiseerd door de gemeente Zoetermeer en The Future Group.

Het clubhuis van het Dutch Innovation Park in Zoetermeer stond in het teken van kennis en informatie over het succesvol groeien als ondernemer in de IT-sector.

Dutch Innovation Factory

De Dutch Innovation Factory werd door evenementenbureau Raad & Daad omgetoverd tot een unieke festivallocatie voor IT-starters.

De stands werden ingericht, de techniek stond klaar en de catering met onder andere friet, taco’s en hamburgers werden voorbereid. De eerste editie van Het Ondernemers Festival was een feit!

Shampoo van festivalbezoekers

Patrick Barbier (Managing Director van The Future Group en host van het evenement) trapte Het Ondernemers Festival af. “Wie ben jij als ondernemer?”, stelde Patrick Barbier het publiek. “Welke shampoo ben jij? Welke ingrediënten staan er achterop?”

Jezelf onderscheiden van de concurrenten en het bedrijf goed op de markt positioneren zijn belangrijke onderwerpen voor een startende ondernemer. Het Ondernemers Festival was een mooie kans voor de bezoekers om zich te laten inspireren, te netwerken en kennis op te doen over het opzetten en runnen van een bedrijf binnen de IT-sector.

Pitchkoning Patrick van Gils

De opening keynote van het evenement werd verzorgd door dé pitch- en presentatie-expert van Nederland: Patrick van Gils. Hoe pak je als ondernemer overtuigend jouw podium in ieder gesprek? “Je kunt jezelf verkopen in 1 woord, 1 zin en 1 minuut,” vertelt Patrick tijdens zijn opening. “De perfecte pitch bestaat niet. Ik geloof in een zestal bouwstenen wat zorgt voor de juiste verbinding.”

De 6-staps PerfectPitch-formule bestaat onder andere uit het overtuigend benoemen van je naam, beroep en bedrijfsnaam, het benoemen wat je voor dé ideale klant kan betekenen, het stellen van interessante vragen en het bieden van de oplossing. Met deze tips en tricks van Patrick van Gils op zak kon het netwerken in de Dutch Innovation Factory direct beginnen. De belangrijkste boodschap ‘Het is jouw podium, pak jouw podium’ kon direct worden toegepast in de praktijk.

Informatiemarkt

Op de informatiemarkt konden de bezoekers informatie krijgen over financiën, marketing, belasting, huisvesting, acquisitie, ondernemersplanning, personal branding en samenwerkingsvormen. De bezoekers konden onder andere langs de stand van Netwerk Zoetermeer voor vragen over het aanmelden bij de businessclub. NZ Young verlaagt de drempels voor startende en jonge ondernemers.

Merketingvisie hielp de geïnteresseerden met handvatten over het bouwen van een bedrijfsmerk en de positionering. En Broekhuis Lease legden de bezoekers uit welke leasevormen aangeboden worde en welke automerken hiervoor van toepassing zijn.

Drie powersessies

Zelfstandig ondernemerschap

De drie powersessies tijdens Het Ondernemers Festival gaven verdieping over bepaalde onderwerpen. Irma de Graaff (ondernemerscoach) vertelde welke tien stappen cruciaal zijn richting zelfstandig ondernemerschap.

Bijvoorbeeld: stel een ondernemersplan op, schrijf een financieel plan en bepaal je uitgangspositie. “Zet jezelf neer als een echte professional en benoem waarom je net even anders ben dan anderen”, legt Irma de Graaff uit.

De Belastingdienst

De tweede powersessie werd gegeven door de Belastingdienst.  Als je een bedrijf start, moet je direct veel zaken regelen, ook rondom belastingen. Tijdens de powersessie kregen de aanwezigen meer informatie over de verschillende belastingsoorten, inkomstenbelasting, btw, administratie en het invullen van jouw belastingaangifte.

Op https://www.goedestartbelastingdienst.nl staan webinars en bijeenkomsten waar je naartoe kunt gaan om nog meer te weten te komen over deze onderwerpen.

Ondernemersprogramma

De powersessies werden afgesloten met een presentatie van Bart Bloemen over het ondernemersprogramma van The Future Partners. Een journey die je in drie jaar (op)leidt tot een succesvol, zelfstandig professional.

Dit programma gaat vooral in op de specifieke soft-skills van het ondernemerschap, want het zijn van ondernemer, betekent naast goed zijn in je vak ook kennis en vaardigheden bezitten op het gebied van ondernemerschap. Bart Bloemen: “Het is een geniaal ondernemersprogramma. Wij maken van jou in drie jaar een succesvolle IT-ondernemer. Samen leer je meer.”

Ondernemers vs de Formule 1

Als laatste kwamen de bezoekers bij elkaar voor de closing keynote van Rini van Solingen (coauteur Formule X en deeltijd hoogleraar aan de TU-Delft). Veel mensen en organisaties worstelen met het feit dat de wereld veel sneller is geworden.

Voor bedrijven en professionals voelt werk daardoor steeds vaker als een onmogelijke spagaat tussen kwaliteit en snelheid, vertelt Rini van Solingen. De snelheid hoeft niet gelijk te staan aan slecht werk, dat bewijst de wereld van de Formule 1. Bijvoorbeeld de pitstop tijdens een race, dit moet snel en goed.

Tot volgend jaar

En toen zat de eerste editie van Het Ondernemers Festival er alweer bijna op. Jan Iedema (wethouder Economie): “De eerste editie van Het Ondernemers Festival was een groot succes. De bezoekers van de eerste editie kunnen de volgende editie over hun eerste jaar ondernemerschap in de IT vertellen. Tot volgend jaar!”

 

Het Ondernemers Festival 2023 is een initiatief van
de Gemeente Zoetermeer en The Future Group.

Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer met het Dutch Innovation Park is dé plek in de Randstad waar digitale vernieuwers zich inzetten voor de maatschappij. Deze business driven regiocampus in Zuid-Holland stimuleert en faciliteert ontmoeten, open innoveren en een leven lang ontwikkelen.

The Future Group

Wij zijn het grootste IT Ondernemerscollectief van Nederland. Wij geloven dat kennisondernemers samen sterker staan en zo meer impact kunnen maken op onze samenleving.

 

Heb je interesse om Het Ondernemers Festival in 2024 te bezoeken?

Geef hieronder je contactinformatie door en we houden je op de hoogte.

praktische info

Nader te bepalen
Nader te bepalen
Dutch Innovation Factory te Zoetermeer
Vrije entree